Nu byggs den – världens mest miljövänliga möbelfabrik!

februari 3, 2021

I norska Magnor planerar möbeltillverkaren Vestre att bygga världens mest miljövänliga möbelfabrik. Fabriken har fått namnet The Plus och kommer att bli ett globalt skyltfönster för hållbar och högeffektiv möbeltillverkning. Vestres globala
konkurrenskraft ska stärkas med banbrytande teknik för att kunna producera snabbare och grönare än någonsin. ”Att bli utvald som leverantör till The Plus betraktar vi som en milstolpe för vårt företag”, säger Thomas Petersen, VD Greiff.

Vestre är en norsk tillverkare av utomhusmöbler som i över 70 år exporterat stadsmöbler till hela världen. Med både byggnationen av fabriken och den kommande produktionen vill Vestre skapa inspiration till många flera för att bidra till en grönare omställning. Byggnationen kommer att uppnå den högsta miljöklassificeringen, ”BREEM Oustanding”, och i produktionen kommer flera ”Industri 4.0-lösningar” att användas. Här planeras smarta robotar, självkörande truckar och allt är baserat på förnybar energi. Fabriken kommer att vara ”Paris Proof” vilket innebär 50 procent lägre utsläpp av växthusgaser än ett motsvarande projekt.

”I urvalsprocessen av leverantörer var Vestre tidigt inne på att arbeta med många detaljer, väl medvetna om sina höga krav och målsättningar”, berättar Thomas Petersen. ”Det ställde stora krav på våra detaljkunskaper, det förutsatte både kunskap och gedigen erfarenhet. För The Plus har energi och vattenförbrukning varit högt prioriterade frågor för oss. En detalj är att vi till exempel använder den energi som redan finns i processen till att kyla arbetsmiljön vid lackanläggningen. Inom hela projektet finns en rad viktiga element som kommer vara intressanta för andra industrier att ta del av. Att bli utvald som leverantör till det här unika industriprojektet ser vi som en stor framgång och ett kvitto på vår långsiktiga utveckling inom Greiff”, säger en nöjd Thomas Petersen.

Spännande arkitektur, ett besökscenter och en stor park karakteriserar The Plus. Hela området ska fungera som en mötesplats för människor oavsett ursprung och förutsättningar. Det är den världsberömda arkitektbyrån BIG (Bjarke Ingels Group) som designat fabriken. Sedan tidigare har Vestre en tillverkning i svenska Torsby som i sin tur designats av arkitektbyrån Snöhetta. Där sker tillverkning av stål- och aluminiumkomponenter vilka sedan transporteras till Magnor för lackering och montering. Investeringen i The Plus blir ett skandinaviskt industrisamarbete som kommer att stärka både norsk och svensk industri.

Fakta/Greiff Industrimiljö AB
Greiff utvecklar och tar helhetsansvar när det gäller lackeringsanläggningar inom industrin, och erbjuder även utbildningar, rådgivning och projekteringar.
Bolaget har sitt huvudkontor i Motala och ingår i D3-koncernen.

Vill du veta mer?
Kontakta vår VD Thomas Petersen på:
Telefon: 0141-23 73 30
Mejl: thomas.petersen@greiff.se

Mera information om Vestre: vestre.com/se

Ladda ner pressrelease